Istorie

In lume, in fiecare an se folosesc intre 6 si 9 miliarde de prezervative. Expertii sunt de acord ca folosirea prezervativului reduce foarte mult riscul sarcinilor nedorite sau a infectiilor transmisibile sexual.

Insa prezervativul nu este o inventie a lumii moderne...

1000 i.Hr. Cam de pe atunci dateaza primele informatii din istorie despre folosirea prezervativelor din istorie. Spre deosebire de prezervativele de latex sau poliuretan, primele prezervative erau facute din hartie uleioasa, panza sau coarne de bovine.

200 d.Hr. Picturi rupestre din Combarelles (Franta) datand de prin anul 200, infatiseaza folosirea prezervativului, cele mai vechi dovezi vizuale ale folosirii lor in Europa.

Anii 1500 Un doctor italian pe nume Gabrielle Fallopius sugera folosirea huselor de panza pentru a proteja impotriva sifilisului, o epidemie mortala in acea perioada.

Anii 1640 Fermierii din Condom, Franta, foloseau intestine de oaie pe post de prezervative

Anii 1660 Se spune ca denumirea de „condom” a aparut cand Carol al II-lea a primit intestine de oaie date cu ulei, pentru a le folosi pe post de prezervative, din partea unui anume Dr. Condom. Totusi, unii considera ca termenul „condom” vine din latinescul „condus” care inseamna „recipient”.

1855 Cauciucul natural este introdus ca si component al prezervativului. Barbatii sunt sfatuiti sa spele si sa refoloseasca aceste prezervative pana se rup.

1873 In Statele Unite se adopta legea Comstock care interzicea orice forma de reclama la produse anticonceptionale si permitea postei sa confiste prezervativele vandute prin corespondenta.

Inceputurile secolului 20 In SUA, expertii in igiena luptau pentru a interzice folosirea prezervativelor de catre americani. Astfel, s-a ajuns ca in Primul Razboi Mondial trupele americane sa inregistreze cea mai mare rata de infectie cu infectii transmisibile sexual – peste 70% !

1912 Odata cu introducerea latexului, prezervativele devin ieftine si astfel se naste prezervativul de unica folosinta. Pana la al II-lea Razboi Mondial, prezervativele devin produse foarte raspandite si de asemenea o atitudine mai realista este adoptata si de guvernul american care promoveaza agresiv folosirea prezervativelor, fiind date trupelor sale din intreaga lume.

Anii 1950 Prezervativul din latex este imbunatatit, devenind mai subtire, mai stramt si lubrifiat. De asemenea, apare si rezervorul din varf, reducand riscul ruperii.

Anii 1980 Candva un subiect tabu, rusinos si interzis la reclama mass media, odata cu aparitia virusului HIV ca infectie transmisibila sexual, prezervativul devine un produs obisnuit si de larg consum. Expertii sunt de acord ca prezervativul este una din cele mai eficiente metode de protectie impotriva virusului HIV si a sarcinilor nedorite.

1998 Prezervativele Love Plus sunt lansate pe piata din Romania de catre filiala locala a Population Services International, una dintre cele mai mari organizatii de sanatate din lume. In urmatorii ani apar mai multe tipuri de prezervative in gama Love Plus (cu striatii si cu arome). Pana in 2009, Love Plus a vandut peste 65 milioane de prezervative romanilor.

2006 Consumul mondial de prezervative ajunge la 9 miliarde pe an. Expertii descopera ca spermicidul folosit la prevenirea sarcinilor putea sa creasca riscul infectiei cu HIV si au recomandat eliminare prezervativelor cu spermicid. De asemenea, apar si prezervativele din poliuretan (un cauciuc artificial), pentru persoanele cu alergie la latex.

Love-plus Facebook